Finale i Klimakokkene

Gjennom hele november har elever fra 5-7. trinn over hele landet jobbet iherdig med å lage Norges mest miljøvennlige matoppskrift. Sammen med lærerne i mat- og helsefaget har 5000 barn laget sunn og deilig mat med kjøtt, fisk og grønnsaker.

 

Klimakokkene handler om forholdet mellom klimaendringer og maten vi spiser. Flere og flere familier tenker på bærekraftig mat når de skal lage mat i hverdagen, men det er ikke alltid lett å vite hva som er miljøvennlig mat. Derfor arrangerer Miljøagentene, i samarbeid med Coop, «Klimakokkene» for at barna kan får sjansen til å være sjef på kjøkkenet og vise at de kan lage miljøvennlig mat som både ser godt ut og smaker fortreffelig. Miljøvennlig mat handler om å velge lokalt, sesongbasert, bytte ut rødt kjøtt med hvitt eller vilt kjøtt, og velge seg en dag eller to med fisk og belgfrukter som hovedingrediens.

Nå mangler det bare oppskrifter – og av dem er det hundrevis av på www.klimakokkene.no!

Miljøagentene er en organisasjon for barna, og jobber for at å gi barna troen på seg selv framtiden og at det nytter å gjøre noe. Det er barna som er fremtiden og derfor er det spesielt viktig at de har en stemme – og at voksne lytter. Mange voksne lytter til barna når det kommer til å lage hverdagsmaten, og da er det skikkelig stas om barna føler at de har erfaringen til å være med på kjøkkenet.

Punktum finale

Det er slutten på konkurransen. Det er sendt inn flere hundre oppskrifter fra hele landet, og akkurat nå står det mellom syv av dem. Det er minusgrader og blåser kaldt utenfor vinduet, men inne på testkjøkkenet til Coop står fem miljøagenter over varme gryter og deilig matduft. På siden av miljøagentene står sjefskokk på Coop, Matthias Kappelhoff og stjernekokk Jimmy Øien, og er klare til å lage mat.

Det er finale i Klimakokkene 2022. Det kjevles pasta med rødbeter, sjongleres med pannekaker i stekepanner, helles fafel-røre i vaffeljern og hvitløksbrødene blir gyllenbrune i en gloheit stekeovn.

Syv retter er preparert, dandert og smakt på, og miljøagentene er stappmette. Ut av kampens hete har vi en første-, andre- og tredjeplass – og uansett utfall vinner alle finalistene en premie for å ha nådd helt til finalen.

Dommerpanelet av miljøagenter kom frem til:

Førsteplass: 6c på Hannestad barneskole med «Blåskjellsuppe med hviløksbrød»

Andreplass: 6. trinn på Torpo skule med «Hallingtaco»

Tredjeplass: 6. trinn på Sveberg skole med «Grønnsaksmuffins»

Finalister (i vilkårlig rekkefølge):

6b på Ammerud skole med «Byggpannekaker»

6a på Iglemyr skole med «Falafel vaffel»

7. trinn på Tanabru skole med «Tang og grønnsakssuppe»

7. trinn på Åmot Montessoriskole med «Rødbetpasta»

Gratulerer til alle vinnerne, finalistene og alle som har deltatt i år! Kvaliteten på de innsendte oppskriftene viser uten tvil at barn kan lage digg mat som både ser bra ut, smaker godt og er snill med kloden.

Lukk

Ett øyeblikk