Regler og premier

I Klimakokkene skal 250 klasser konkurrere om å lage den mest klimasmarte, næringsrike og smakfulle retten. Klassen skal lage både oppskriften og retten i fellesskap. Når retten er klar, skal et bilde av den, oppskriften og fremgangsmåten lastes opp på Min side.

Klimakokkene skal være en enkel, morsom og lærerik konkurranse som gir barna mestringsfølelse og kunnskap om mat.

FREMGANGMÅTE

Du kan registrere klassen din på denne nettsiden. Kun 250 heldige klasser får være med i konkurransen og det er førstemann til mølla.

Selve konkurransen starter 1. november og avsluttes 19. november. I løpet av denne perioden skal dere lage en oppskrift sammen og tilberede en rett i fellesskap. Oppskriften, fremgangsmåten og et bilde av retten skal lastes opp på Min side. På nettsiden vil det også være en klimakalkulator tilgjengelig, der man vil kunne regne ut rettens samlede klimaavtrykk. Når selve konkurranseperioden er avsluttet, vil  de beste rettene velges ut. Disse rettene vil tilberedes av et kokketeam fra Coop og testes av et smakspanel bestående av ekte miljøagenter, som vil kåre en første-, andre- og tredjeplass.

REGLER

  • Klassen anbefales å bruke minst to dobbelttimer på konkurransen. Den ene dobbelttimen kan bestå av å ta i bruk undervisningsopplegget som følger med Klimakokkene. Ved å ta dette i bruk, blir klassen satt godt inn i innvirkningen mat har på klima og miljø. Den andre dobbelttimen kan gå til å lage retten, for deretter å ta bilde av den og laste opp et bilde, oppskriften og beskrivelse av fremgangsmåten på nettsiden.
  • Hver klasse kan velge opp til to retter som dere skal laste opp på siden. Dere kan selv velge hvordan dette skal løses i deres klasse. Er klassen delt i to grupper som har mat og helse, kan for eksempel disse gruppene lage hver sin rett eller at alle blir enige om en rett som klassen skal lage sammen om det kun er en gruppe.
  • Bilde av retten, oppskriften og en beskrivelse av fremgangsmåten MÅ lastes opp innen 19. november for å være med i konkurransen om første-, andre- eller tredjeplassen.

VURDERINGSKRITERIER

Rettene vurderes og velges ut til å testes av et kokketeam fra Coop og et smakspanel av miljøagenter etter tre kriterier:

  • Hvor klimasmart retten er. Retten må bestå av råvarer som tar utgangspunkt i minst to av metodene for å spise mer klimasmart, som dere kan lese om i Miljøagentenes Klimasmarte Matguide. Det vil si at noen av råvarene enten støtter lokalmatnæringen, er kortreiste, sesongbaserte, bidrar til å redusere matsvinn, har lavt CO2-avtrykk eller er merket med en av merkeordningene vi har skrevet om i guiden.
  • Hvor næringsrik maten er. Den bør inneholde minst tre ulike ingredienser fra ulike matvaregrupper. Det er like så viktig at maten er smart for kroppen som for klimaet!
  • Hvor smakfull maten er og hvor digg den ser ut. Vi spiser ikke bare med munnen, vi spiser også med øynene. Siden vi ikke får smakt på alle de fantastiske rettene deres, er det viktig at maten ser like god ut som den smaker.

HVA SLAGS RETT KAN VI LAGE?

Dere velger selv hvilken rett dere skal lage, altså om det skal være en middagsrett eller en lunsjrett. Det kan til og med være frokost! Noen retter kan jo faktisk fungere som både frokost, lunsj og middag. Her er det bare fantasien som setter grenser. Det viktigste er at retten oppfyller de tre vurderingskriteriene og at klassen har laget og tilberedt maten i fellesskap.

PREMIER:

For å kunne vinne premiene under, må klassens bidrag lastes opp innen 19. november:

  1. plass: 10 000 kr
  2. plass: 10 000 kr
  3. plass: 10 000 kr

Alle andre finalister vil motta 2 000 kr hver.

Lukk

Ett øyeblikk