Elgkarbonader med mandelpotetmos, viltsaus og bakte gulrøtter

Klasse: 6A, Nesøya skole

Last ned PDF
Oppskriften er beregnet til: porsjoner

Ingredienser

MengdeIngrediens
Elgkarbonader
400 gr Karbonadedeig av elg
1 ts salt
0.5 stk gul løk
0.5 ss økologisk hvetemel
0.5 ss potetmel
1 stk økologisk egg
0.5 ts pepper
0.25 ts malt muskatnøtt
1 ts tørket timian
2 stk tørket einebær fra hytta
1 dl økologisk fløte
2 ss økologisk smør til steking
Mandelpotetmos
600 gram mandelpotet
4 ss økologisk smør
0.5 ts hvit pepper
0.25 ts malt muskattnøtt
1 dl økologisk melk
Viltsaus
1 ss smør økologisk
2 ss hvetemel økologisk
1.25 ss viltfond
4 dl vann
0.5 dl økologisk rømme
1.5 skive geitost
0.5 ss rørte tyttebær
1 stk tørket einebær
6 dråper sukkerkulør
Ovnsbakte økologiske gulrøtter
4 stk økologisk gulrot
2 klyper flaksalt

Slik gjør du

1
Fremgangsmåte elgkarbonader: Legg karbonadedeigen i en bolle og dryss over saltet. Rør inn saltet til deigen blir seig. Riv løken på et rivjern og bland den inn i karbonadedeigen sammen krydder, potetmel og hvetemel. Tilsett egget og rør godt. Spe med fløten litt og litt. Rør godt mellom hver gang. Del deigen i seks like store deler på en fuktig fjøl, rull dem til kuler. Klem så kulene flate og form til runde karbonader. Varm smør i en stekepanne på middels varme. Når smøret bruser, legger du i karbonadene og steker dem i ca. 2 minutter på hver side til de er nesten gjennomstekte. De må ikke stekes for lenge, da blir de lett tørre.
2
Fremgangsmåte mandelpotetmos: Skrell potetene og skyll dem. Legg poteten i en kjele og fyll i kaldt vann nok til å dekke potetene. Kok potetene til de er møre. Hell av kokevannet og la potetene dampe seg tørre i kjelen i noen minutter. Ha i smøret og mos poteter og smør sammen med en potetmoser. Spe med melk til passe tykk. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
3
Fremgangsmåte viltsaus: Lag kraft ved å blande sammen vann og viltfond i et dl-mål. Smelt smøret i en kjele. Smøret skal bruse. Når brusingen slutter og smøret begynner å bli brunt, har du i melet og rører godt. Ta kjelen vekk fra platen og hell i kraften litt etter litt mens du rører godt for å unngå klumper. Tilsett einebær og la sausen småkoke i 10 minutter. Rør innimellom. Ha i rømme, tyttebær og geitost. Smak til med salt og pepper. Tilsett sukkerkulør til sausen får passe farge.
4
Fremgangsmåte ovnsbakte økologiske gulrøtter: Sett ovnen på 200 grader. Skjær bort tuppen og enden på gulrøttene. Vask og tørk gulrøttene. Del gulrøttene i to på langs. Skjær 3-4 snitt i hver gulrot. Legg dem på en bakeplate med bakepapir. Dryss på salt. Bak i ovnen til de er møre. Ca. 20 minutter.
5
Serveres med rørte tyttebær.
Lukk

Ett øyeblikk