Grævfisk fra Sørli

Klasse: 6, Sørli skole

Oppskriften er beregnet til: porsjoner

Ingredienser

MengdeIngrediens
Flatbrød
25 gr Margarin
0.5 l Helmelk
1 l Lettmelk
0.5 Kg Byggmel
0.5 Kg Sammalt hvete fin
250 g rugmel
250 g Hvetemel
1 ts Salt
0.5 pk Tørrgjær
Grævfisk
10 kg Fjellørret
700 g Grovsalt
400 g Sukker
200 g Finsalt
1 dl Vann
1 stk Brunost (geitost)
Tilbehør
3 stk mandelpotet
3 stk Rødbetter
0.25 stk Rødløk
2 ss Seterrømme

Slik gjør du

1
Oppskriften på Grævfisk gir 10 kg fisk. Det beregnes ca. 1 fisk pr. porsjon. Strø på grovsalt på fisken og la den ligge i 1 døgn. Vaskes og tørkes nøye. Sukker-saltes med 200g finsalt og 400g sukker og legges lagvis med buken opp. Pass på at laken går over fisken når det har smelta. Hvis ikke - ha på mer sukker/saltblanding. La stå i 1 uke i et litt kjørlig rom (10-12°c). Slå av laken. Kok «mussu» av vann og brunost (geitost) med litt sukker (4ts) og salt (1ss) og kok i ca. 15 min. Avkjøles. Slå over mussu så det dekker fisken (legg en tallerken oppå fisken så den er under mussu hele tida). La bytta stå i romtemperatur ca. 1 døgn. Settes så i kjøleskap. Ferdig om ca. 6 uker.
2
Mandelpoteten (Sørliperra fra egen kjøkkenhage) kokes i 15 minutter med 1ts. salt
3
Flatbrød til ca. 40 leiver. Varm opp melken. Bland det tørre før melken helles i røra og bland godt. Del opp deigen i 40 emner. Strø mel på benken og bruk en kjevle til å bake ut så tynne leiver som mulig. Leivene steikes på takke på begge sidene til de blir gyldne.
Lukk

Ett øyeblikk