Tips og triks

Matproduksjon står for 8,4 % av norske utslipp, men står for hele 37 % av de globale utslippene ifølge FN. Vi er nødt å spise mat, men vi kan velge klimasmarte løsninger for å minimere utslippene. Her finner du tips og triks som du kan bruke til å lage klimasmarte måltid.

Spis plantebasert

En enkel tommelfingerregel for å spise klimasmart er spise mer plantebasert og mindre kjøtt. Det å kutte i eget kjøttforbruk er nemlig noe av det mest effektive vi som enkeltmennesker kan gjøre for å bidra i klimakampen. For hvert kilo storfekjøtt som produseres, slippes det ut klimagasser tilsvarende det å kjøre over 170 km med bil (23,90 kg CO2). Det er like langt som en kjøretur fra Bergen til Stavanger.

Tips til klimavennlig oppskrifter kan du finne her:

Spis sesongens mat

I de arktiske delene av jordkloden, som Norge er en del av, er årstidene delt inn i fire: vår, sommer, høst og vinter. Det som er så fint med årstidene, er at det er bestemte råvarer som blir klare for å spises i hver av dem. Da sier vi at råvarene er i sesong. I Norge er det lett å glemme at det ikke nødvendigvis er sesong for all mat hele tiden, fordi vi kan kjøpe det meste året rundt. Dette er fordi mye dyrkes i drivhus eller importeres fra andre land. Det er likevel veldig mange fordeler med å spise mat som er i sesong her i Norge. Da smaker råvarene gjerne ekstra godt, det er lettere å få tak i dem i butikken og de er billigere.

Oversikt over varer i sesong kan dere finne på:

Spis opp maten

Omtrent en tredjedel av maten vi kjøper blir aldri spist — den går rett i søpla. I en verden med stadig flere mennesker er det viktig å utnytte jordas ressurser på en best mulig måte. Derfor er det viktig at matsvinnet blir minimalt og at vi spiser opp mest mulig av maten.

Tips og triks til hvordan redusere matsvinn kan dere finne her:

Spis lokal tradisjonsmat

Langt tilbake i tid eksisterte ikke fly, svære fraktskip og trailere, som kunne frakte mat over lange avstander. Da måtte folk klare seg med det som eksisterte i nærmiljøet. Av denne grunn er tradisjonsmat ofte også kortreist mat.

Uten fryser og strøm var det viktig å konservere maten, eller gjøre maten om til noe som holder lengre. Da ble kjøttet og fisken gjort om til spekemat og rakfisk, og melken ble til ost og smør. Slik fikk folk frem en unik smak på maten samtidig som maten holdt seg gjennom store deler av vinteren uten at den måtte kastes.

Spis mat fra naturen

Den mest miljøvennlige maten er den naturen lager helt av seg selv. Bær, sopp, ville urter, skjell og vilt er blant delikatessene som naturen har å by på. Mye av ugresset er også spiselig. Visste du at unge skudd av løvetann, meldestokk, skvallerkål og brennenesle kan brukes som grønnsaker? Pass på at de plantene som du plukker og brukes senere til matlaging er riktige og trygge.

Styr unna palmeolje

Palmeolje er vegetabilsk olje som utvinnes av oljepalmetreet. Det hugges og brennes enorme områder med regnskog for å plante oljepalmer hvert år. Dette er den viktigste drivkraften bak avskoging i Indonesia og Malaysia. Palmeolje finnes i sjokolader, barnemat, frokostblandinger, tacoskjell, og mye annet!

Spis klimasmart kjøtt     

Noen typer kjøtt er mindre miljøbelastende enn andre. Vilt, rein og villsau går ute hele året og lever av det naturen har å by på, og fôres ikke med mat som kunne vært spist av mennesker. Det er bedre å spise norsk kjøtt, enn kjøtt som er importert, fordi det er er knyttet mye utslipp til å transportere kjøtt over så store avstander.

Tips til miljøvennlig kjøtt kan dere finne her:

Spis miljøvennlig fisk

Fisk er generelt mindre miljøbelastende enn kjøtt, men noen bestander er utrydningstruet eller problematiske på andre måter. Spiser du torsk fra Barentshavet, makrell, sei eller sild, er du på trygg grunn. Miljømerket fisk er også et trygt valg i hverdagen.

Tips til klimasmart sjømat kan dere finne her:

Spis økologisk

Økologisk mat er produsert på miljøvennlig måte. Ø-merket er en garanti for at varen er produsert uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler, og at gården der maten er dyrket tilstreber å være mest mulig selvforsynt med fôr og gjødsel. Det blir stadig lettere å få tak i økologiske matvarer.

Les mer om økologisk mat hos:

Lukk

Ett øyeblikk