Festmølje

Klasse: 6,

Last ned PDF
Oppskriften er beregnet til: porsjoner

Ingredienser

MengdeIngrediens
2 stk rogn
3 stk gulrøtter
1 dl rugmel
1 dl edikk
2 stk lever
10 stk mandelpotet
5 dl kokende vann
3 dl vann
50 g Litt byggmel til utkjevling av deigen.
1 stk torskemagesekk
0.5 dl glutenfritt lyst mel
3 ts tangmel
10 stk torsketunger
2 ss rapsolje
1 ts salt
2 l vann med salt i til koking av fisk
1 kg torsk
1 stk gul løk
5 dl hvetemel
1 stk laurbærblad

Slik gjør du

1
Vi valgte denne retten fordi den er klimavennlig og kortreist. Torskemølje er en tradisjonsrett i Nord-Norge og det er sesong for torsk på vinteren, så man har lett tilgang på råvarene på denne tida. Vi har fått tak i torsken fra en lokal fisker. Fisk er veldig sunt, og nesten alle spiser for lite av det. Vi har brukt nesten hele fisken i denne retten, så det ble lite matsvinn. Fylte fiskemager er en eldgammel mattradisjon her i nord som ikke alle kjenner til. Tang er heller ikke så vanlig, men har blitt mer populært i moderne tid og gir en ekstra piff til retten! Vår tang er selvplukket i fjæra nedenfor skolen vår. Skikkelig kortreist!
2
Framgangsmåte for flatbrød: Bland alt det tørre oppi en bolle. Tilsett det kokende vannet. Rør det til en jevn deig (den skal være litt klissete). La deigen hvile i ca. 4 timer. Del deigen i emner på ca. 25 gram. Kjevle dem ut helt tynne og flate. Stekes på tørr steketakke på høy temperatur, ca. 1 min. på hver side. Avkjøles på rist.
3
Lever: Rens fiskeleveren (ta vekk hinner og blodårer, skyll den i kaldt vann og del den i biter med fingrene). Kok opp vann i en kjele, ha i finhakket løk, eddik, pepper og laurbærblad. Senk varmen og legg så leveren oppi. La den trekke i ca. 3 minutter til den endrer farge.
4
Rogn: Vask rognen og ta bort blodårer. Pakk de lett inn i folie slik at vannet enkelt kan trekke inn. Kok opp en kjele med vann og salt og legg rognen i. La den trekke i 45 minutter.
5
Fisk: Torsken vaskes og renses før den skjæres i porsjonsstykker. Kok opp vann med salt (1sp. pr. l. vann). Legg i fisken når vannet koker og skru ned varmen. La fisken trekke til fiskekjøttet løsner fra benet (ca. 10 min.).
6
Torsketunger: Rens torsketungene fri for hinner og tørk dem. Vend tungene i lyst glutenfritt mel (ca. 1/2 dl). Stek dem i en varm stekepanne i litt rapsolje. Stekes på middels varme til de er gylne og gjennomstekte (ca. 10-15 min.).
7
Kamsemager: Rens magesekken og legg den i 3 dl. vann og 1 dl eddik. La den ligge i 2 timer. Bland så 1/2 dl. kokt lever, 1/2 dl. kokt rogn og fyll det inn i magesekken. Sy magesekken igjen med en bomullstråd. Stikk noen hull i sekken med en nål. Stekes i stekepanne i litt rapsolje til den er gylden.
8
Tilbehør: Kok poteter og gulrøtter til de er møre (ca. 20 minutter).
Lukk

Ett øyeblikk