Fremgangsmåte muffins:
1: Sett stekeovnen på 200? C.
2: Visp sammen egg, kesam og olje i en bolle.
3. Bland inn det tørre litt og litt mens du rører.
3: Riv gulrot og finhakk spinat og oregano. Ha det i røra sammen med
mais og bland godt.
5: Hell røra i smurte muffinsformer.
6. Strø revet ost over muffinsene.
6: Stekes i midten av stekeovnen i ca 15-20 minutter.
7: Ta ut muffinsene og la de kjøle ned før spising.
2
Fremgangsmåte Sprø eplechips:
1 eple
2 ts malt kanel
1. Skyll eplet.
2. Skjær eplene i syltynne skiver. Bruk gjerne en
mandolin.
3. Legg epleskivene utover et bakepapir på
stekebrett og strø kanel over.
4. Stekes midt i ovnen på 120?C i ca. en time. Følg godt med
underveis, for de kan fort bli brente.
5. Legg epleskivene over på rist på et bakepapir. Når de er
avkjølt, så stivner de og blir sprø.
3
Fremgangsmåte knasende gulrotsnacks
1 gulrot
1 ts salt
1. Skrell og skyll gulrota.
2. Skjær gulrota i syltynne skiver på langs. Bruk
gjerne en ostehøvel.
3. Legg gulrotstrimlene utover et bakepapir på stekebrett.
Strø salt over.
4. Stekes midt i ovnen på 120?C i ca. en time. Følg godt med
underveis, for de kan fort bli brente.
5. Legg gulrotstrimlene over på rist på et bakepapir. Når de er
avkjølt, så stivner de og blir sprø.
4
Prosessen:
Vi på 6.trinn på Sveberg skole er opptatt av bærekraftig, kortreist og
klimavennlig mat. Vi er også opptatt av matsvinn, og derfor har vi tatt
kontakt med Rema 1000-butikken som er ved skolen. Vi spurte om de
hadde noe mat som vi kunne få (dårlig dato, brune grønnsaker osv).
Vi fikk masse forskjellige grønnsaker og annen mat som de skulle
kaste. Vi var mange elever som dro dit for å hente all maten som vi
skulle få, og vi tok utgangspunkt i denne maten når vi laget
oppskriftene til konkurransen Klimakokkene. Elevene får frukt en dag
i uka, og vi har også fyrst ned og tatt vare på det som har blitt igjen.
Dette i tillegg til rester fra høstens mat og helse-timer har vi også
brukt som utgangspunkt for oppskriftene til Klimakokk-konkurransen.
I vår hadde vi også besøk av et lokalt birøkterlag som viste oss
bikuber og lot oss smake på ulike typer honning. Vi fikk honning som
vi bruker i oppskriften. Vi fikk også ulike blomsterfrø som var
bievennlige, og vi plantet disse i blomsterkasser. Vi bygget også en
skolehage hvor vi kunne ha blomsterkassene, og vi plantet ulike
grønnsaker som vi kan bruke i mat og helse.